top of page

Hjerte

Minde Dyreklinikk har to av Vestlandets mest erfarne veterinærer på hjerte og hjertesykdommer, og er den eneste klinikken på Vestlandet der mer enn en veterinær har kompetanse på dette området.


Når du kommer til konsultasjon hos oss vil dyret ditt først bli grundig undersøkt, og så anbefalt enkelte tilleggs undersøkelser etter behov.


Vi tilbyr ultralyd av hjertet, røntgen, EKG, langtids-EKG (Holter EKG), og blodtrykksmåling. Noen ganger tar vi også blodprøver for å undersøke om hjertet har det bra.

 

Ultralyd av hjertet


Med ultralyd fremstilles alle deler av hjertet. Vi vurderer anatomi, struktur og dimensjoner, og kan måle pumpe- og klaffefunksjonen.

Undersøkelsen er smertefri, og bedøvelse er svært sjeldent nødvendig. Pasienten må helst ligge rolig på en undersøkelsesbenk, så ofte er det en fordel om du som eier kan være med og berolige dyret ditt. Noen ganger kan det være at vi må barbere bort litt pels for å få gode bilder, men som oftest holder det med litt sprit og gele på området vi skal undersøke.


Undersøkelsen gir oss informasjon om hjertets utseende og funksjon. Det fremstilles bilder av hjertet i bevegelse og vi kan gjøre nyttige målinger.


Undersøkelsen er alltid aktuell ved hørte bilyder over hjertet, eller hvis dyret har symptomer på hjertesvikt som dårlig utholdenhet, avsviming, tung pust, hoste, og ved forandringer i hjerterytmen.

 


Røntgenbilder av brysthulen brukes ofte for å undersøke om dyret har hjertesvikt, eller oppdage andre forandringer i lungene.

HCM test og hjertescreening før avl


Vi gjør også hjerteundersøkelse med ultralyd av hunder og katter som skal brukes i avl. Thomas er godkjent for hjertescreening av norsk forening for veterinær kardiologi, NKK og Pawpeds. Noen ganger tar vi også ut blodprøver for å sjekke om dyret er utsatt for visse typer hjertesykdom (DNA test).

Langtids EKG (Holter EKG)


Vi bruker langtisds EKG for å undersøke hvordan hjerterytmen er over lengre tid, ofte i 1-2 dager. Da kan vi finne ut hvordan rytmen er når dyret er hjemme, i ro, når det sover og under trening eller hardt arbeid. Vi kopler på elektroder over brystet og pasienten får på seg en vest som holder utstyret på plass.


Blodtrykksmåling


Vi måler blodtrykket på de fleste pasientene som skal undersøke hjertet. Undersøkelsen er nesten den samme som hos mennesker. Vi bruker noen ganger beina eller halen for å sette på mansjetten som måler trykket. Noen ganger bruker vi også en liten ultralydprobe for å måle blodstrømmen. Det er selvfølgelig viktig at pasienten er rolig, så du som eier får gjerne bli med på undersøkelsen.


Pacemakerbehandling


En pacemaker brukes når hjertet slår for langsomt, eller hvis det stopper. Den sender små strømstøt til hjertet og får det til å slå. Den overvåker hjertet hele tiden og trer bare i funksjon når det er nødvendig.

Visste du at Hilde og Thomas var de første veterinærene som opererte inn pacemaker på hund i Norge?

Se lenke under

Vi mottar mange henvisninger til hjerteutredning, og styrken i å være et hjerteteam er noe vi er stolte av. Det er ikke nødvendig med henvisning for å få time til ultralyd av din hund eller katt, men ved mistanke om sykdom kan det være god informasjon i tidligere underøkelser som er gjort.

ultralydhjertet.png
pacemaker.png

Visste du at Hilde og Thomas var de første veterinærene som opererte inn pacemaker på hund i Norge?

 

Du kan lese mer om dette her

 

https://www.nrk.no/vestland/pacemaker-vart-livredninga-for-hunden-milo-_8_-1.15231820

FOTO: HILDE RØSSLAND

Cat Being Cozy
bottom of page